четвъртък, 19 юли 2012 г.

Историята и иновациите на Rolex - част 1


Rolex е швейцарски производител на часовници известен най-вече с механични часовници, популярни с тяхната надеждност, престиж, както и с цената си (от няколко хиляди до повече от сто хиляди щатски долара). Часовниците Rolex се считат за символ на обществено положение от много хора. Rolex е най-голямата и популярна марка за луксозни часовници До момента, с приходи, оценени само в САЩ на около $ 3 милиарда (2003). Списанието BusinessWeek скоро нареди за седемдесет и първи път от 2007 г. насам в годишен списък на 100-те най-важни световни марки, на върха сред всички от индустрията.
луксозен ръчен часовник

Rolex История

Rolex SA е основана през 1905 г. от Ханс Wilsdorf и  Алфред Дейвис. Противно на общоприетото схващане, Ханс Wilsdorf е нито швейцарец, нито часовникар. Wilsdorf & Дейвис е оригиналното име на това, което по-късно става Rolex.  Тези ранни Ръчни часовници са били продавани на бижутери, които след това поставят своите собствени имена на циферблата. Най-ранните часовници от фирмата на Wilsdorf и Дейвис обикновено са маркирани с "W & D" - само от вътрешната страна на задната част на кутията.

Ханс Wilsdorf регистрира търговска марка с името "Ролекс" в Ла Шо-дьо-Fonds, Швейцария през 1908 година. Произходът на името е неясен. Една история, която никога не е била потвърдена от Wilsdorf, е, че думата "Ролекс" идва от френска фраза, която означава, "изискан часовник".

През 1912 година компанията се мести в Обединеното кралство . Wilsdorf е искал часовниците, да бъдат достъпни, но данъците и износните митаса били много големи. От този момент до днес, Rolex е със седалище в Женева, Швейцария, въпреки че компанията е собственик на фабрики за часовници и в други градове (Bienne, и т.н.) и континенти (Северна Америка, Азия, Австралия и т.н.).

Името на компания Rolex е официално регистрирана на 15 ноември, 1915. Смята се, че тази промяна е част от кампания за популяризиране на ръчните часовници, които към момента все още са се считали до голяма степен за новост. Wilsdorf е искал маракта на часовниците му да бъде лесно произносима на всеки език. Името на компанията било официално променено на Rolex през 1919 г. По-късно е променено на Montres Rolex, SA и най-накрая на Rolex, SA.

Rolex SA е фондация, която се инициира и първоначално финансирана от на Ханс Wilsdorf и семейство Aegler. Според документацията на фондациите, Rolex SA компания никога не може да се продава, нито се търгува на  фондовият пазар.

Няма коментари:

Публикуване на коментар