петък, 20 юли 2012 г.

Историята и иновациите на Rolex - част 2


Интересни Ролек иновации:

Сред нововъведения на компанията са първия водоустойчив часовник; първият ръчен часовник с дата на циферблата; първата вахта да покаже две часови зони едновременно и сертификация за хронометър на часовниците. Към днешна дата, Rolex все още държи рекорда за най-често сертифицираните движения хронометър в категория Ръчни часовници.

Друг малко известен факт е, че Rolex участва в развитието на оригиналните кварцови часовникови механизми. Въпреки, че Rolex има много малко кварцови модели за тяхната Oyster линия, инженерите на компанията са имали важна роля в разработването и прилагането на технологията в края на 1960 и началото на 1970. През 1968 г., Rolex, съвместно с консорциум от 16 швейцарските производители на часовници, разработват Бета 21 кварцов механизъм, използван в Rolex. Следователно, след пет години на проучване, проектиране и развитие, Rolex инженерните усилия най-накрая завършват с краен продукт, което бе в крайна сметка силата на Rolex Oysterquartz - може би един от най-добрите кварцови механизми, които някога са били създавани.
ръчен луксозен часовник


Първият самонавиващ се Rolex часовник е предложен на обществеността през 1931 г., предшестван на пазара от Harwood, която е патентовала дизайна през 1923 г. и произведени за пръв път през 1928 г., се захранва от един вътрешен механизъм. Това  елиминира проблема с по-навиване на часовника и вредитет за неговия механизъм. Rolex е и първата компания за часовници, която успява да създаде един наистина водоустойчив часовник - друг важен момент от новост и функционалност за часовник от това време. Wilsdorf дори отива толкова далеч, че имат специално изработен Rolex часовник, приложен към страната на Триест батискаф, който е стигнал до дъното на Марианската падина. Часовникът, оцелял през изпитанията като пази идеалното време по време на неговото спускане и изкачване. Това било потвърдено от телеграма, изпратена до Rolex на следващия ден, в която пишело, "Аз съм щастлив, да потвърдя, че дори и на дълбочина 11,000 метра, часовника си е толкова точен, колкото и на повърхността. Най-добри пожелания, Жак Пикар".


Rolex има отлична репутация, в часовниците, подходящи за дълбоководно гмуркане, авиацията и планинското катерене. Ранните спортни модели, включени Rolex подводничар, Oyster Perpetual "Обитател море 2000 (през 1971). Този часовници имат специален клапан за изпускане, изобретен с цел да се освободи хелиев газ по време на декомпресия. Друг спортен модел на Rolex GMT магистър II, първоначално разработен по искане на Пан Ам Airways, за да помогне на пилотите в трансконтинентални полети. Explorer и Explorer II са специално разработени за изследователи, които помагат дори и с навигация по неравен терен - като световно известни Експедиция Еверест.

Дори Джеймс Бонд характера носеше Rolex Oyster Perpetual в серията от шпионски филми. Всъщност в романите се използват часовниците Rolex, а във филмите са заменени с Omega.

С всичката история и иновации, тази марка се е превърнала и ще остане още дълги години на световната сцена и тези часовници винаги ще носят престиж. Пожелавам на всеки, един ден да има щастието да сложи Rolex часовник на китката си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар